Vase Stajića 20D, Novi Sad office@vccns.org +381 (0)21 523 173

STAV ULICE

#STAVULICE

Serija tribina Stav ulice dolazi kao odgovor građana i građanki na goruće probleme sa kojima se grad Novi Sad suočava i potrebe za jasnom artikulacijom stava građana i građanki o tim problemima. Tribine pod nazivom Stav ulice imaju kao svoj osnovni cilj ukazivanje na različite mogućnosti reagovanja, ali i izgradnju platforme koja će ponuditi prostor za razvoj kritičkog stava i uključiti veliki broj onih koji u ovom gradu žive.

Svaka u nizu od planiranih tribina biće organizovana na otvorenom, na različitim gradskim lokacijama koja predstavljaju „okupljališta“ građana i građanki i imaće drugačiju temu. Želja nam je da ukažemo na potencijale Novog Sada, preskačući inertnost medija u pogledu ovih tema i ograničavajući aspekt zatvorenih prostora kao uobičajnih mesta za održavanje sličnih događaja.

Stav na ulice, u lice!

Lokacija prve tribine: Plato ispred Muzeja savremene umetosti Vojvodine

Datum:  11. avgust 2015. U 19h

NAZIV 1. tribine : Čije su gradske javne površine?

Tema 1. tibine : Šta se dešava sa javnim površinama u Novom Sadu? Zašto nestaju parkovi? Da li je privatni  kapital važniji od interesa građana i građanki?

Zelene površine

Da li se nadležne službe na adekvatan način brinu o uređenim javnim povšinama i kako je moguće da utičemo na to da ih ima više? Kako možemo da utičemo na to da postojeće zelene površine učinimo atraktivnijim? Kako možemo da utičemo da nam garaže ne zamenjuju zelene površine, već da se grade i garaže i da se čuvaju zelene površine? Slučaj Dino park? Nelegalno pretvaranje parkića kod Muzeja Savremene umetnosti u garažu?

Grafiti  & Plakati

Kakve su nam fasade u gradu? Da li za nelegalno grafitiranje možemo da pronađemo adekvatan mehanizam?  Otkud toliko grafita mržnje u gradu? Kako radi Antigrafiti jedinica? Da li postoje malverzacije u radu Antigrafiti jedinice osnovane od strane gradonačelnika Novog Sada?

Ima li načina da utičemo na to da se plakatima političkih organizacija i plakatima koji reklamiraju žurke noćnih klubova (2 najmasovnija primera) ne uništavaju javne površine i da se ne zloupotrebljavaju? (oblepljeni su kontejneri, bandere, halo govornice, drveće itd.) Možemo li represijom da ih smanjimo ili imamo kao opciju i neku preventivu?

Biciklističke i pešačka staze

Kakve su posledice 0 izdvojenih dinara za biciklističke staze u gradu iako je bilo predviđeno 2000000? Ko se brine o rupama na biciklističkim stazama? Kako vozači automobila utiču na bezbednost biciklista?

__________________________________________________________________________________

Imaju li građanske inicijative snage da se nose sa problemima koji se svakodnevno pojavljuju? Da li je lična inicijativa imalo uticajna u gradu?

Da li se grad razvija planski ili divlje?

Šta mi kao obični građani i građanke možemo  da uradimo  kada naiđemo na problem?

Kako stvarati grad po meri građana i građanki uz njihovu aktivnu participaciju?

__________________________________________________________________________________

Na ova i  druga pitanja potražićemo odgovore u razgovoru sa predstavnicima grada, građanskih inicijativa, nevladinih organizacija, stručnjaka.

Govornici:

Marko Trifković – Novosadska biciklistička inicijativa

Jana Damjanov  – članica građanske inicijative Sačuvajmo park kod Muzeja

Dobrica Veselinović – Ministarstvo prostora /Ne davimo Beograd /

Predstavnik Grada (Aleksandar Bašić iz Gradskog veća za urbanizam -ako se odazove)

Aleksandar Bede – arhitekta  i doktorand urbanizma

Publika 🙂 – jer, važano je uključiti se u razgovor!

moderator : Željko Stanetić , Vojvođanski građanski centar

Na ovu tribinu biće pozvani i predstavnici različitih drugih udruženja, organizacija, inicijativa, kao i samostalni aktivisti kako bi doprineli kvalitetu debate.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *