“Milena” putuje u Los Anđeles!

Naš film Milena, nastao u koprodukciji sa Madrugada Film, uvršten je u zvaničnu takmičarsku selekciju kratkometražnog filma na South East European Film Festival-u u Los Anđelesu! SEEfest 🌿

Čestitke reditelju i celoj filmskoj ekipi. “Milena” kreće na put!

Četvrti maj
14:00
UCLA Bridges Theatre Los Angeles

Scenario, režija i produkcija: Željko Stanetić

Igraju : Milica Sužnjević, Branka Katić, Igor Greksa, Aleksandar Djurica, Milica Stefanović, Anton Augustinov, Sonja Kesler, Danilo Milovanović, Branislav Jerković, Ivan Ninčić, Darko Radojević, Anita Sučić, Miloš Vojnović

Svetska premijera našeg filma “Milena” u Beogradu u punoj sali Doma omladine

Beskrajno hvala svima koji su sinoć prisustvovali svetskoj premijeri filma Milena u produkciji Vojvođanski Građanski Centar VCC !
Sala Amerikana Dom omladine Beograda bila je prepuna, a aplauz za autora i članove filmske ekipe trajao nekoliko minuta.
Film u koji smo uložili gotovo pet godina i koji na neki način predstavlja novi pravac kretanja Centra.
Verujemo da je posebno važna činjenica to što se prvo prikazivanje dogodilo u Beogradu i dugujemo veliku zahvalnost Martovski festival – Belgrade Documentary and Short Film Festival što su to prepoznali.
Milena je otpočela svoj festivalski život!

Naša “MILENA” na 71. Martovskom filmskom festivalu

Ponosni smo što možemo da vam predstavimo nešto na čemu smo vredno radili prethodnih nekoliko godina.

Naš film Milena biće premijerno prikazan na 71. Martovski festival – Belgrade Documentary and Short Film Festival!

Vidimo se krajem marta u Dom omladine Beograda😃

Delimo karte za predstavu “Mirovni pregovori” u Novosadskom pozorištu

Delimo karte za pozorišnu predstavu “Mirovni pregovori” u Novosadskom pozorištu.

Javi se na office@vccns.org

Trupa “Qendra Multimedia” u saradnji sa: Teatro della Pergola (Italija); euro-scene Leipzig (Nemačka); Gradska pozorišta u Pragu (Češka); R.A.A.A.M (Estonija); Mittelfest (Italija); Kontakt (Bosna i Hercegovina); Black Box Teater (Norveška) i My Balkans (SAD/Srbija) predstavlja Mirovne pregovore (Negotiating peace) 13-og decembra u Novosadskom pozorištu!
🎭Rediteljka: Blerta Neziraj
“Dramski pisac Jeton Neziraj iza sebe ima istoriju bavljenja teškim temama. O tome svedoči i njegov najnoviji komad Mirovni pregovori. Kao inspiraciju za svoju novu dramu on je uzeo dva teksta – memoare Ričarda Holbruka – Završiti rat, u kojima se američki diplomata bavi centralnom ulogom koju je imao u potpisivanju Dejtonskog sporazuma, i roman General mrtve vojske (1963) albanskog pisca Ismaila Kadarea. Komad postavlja pitanje: šta znači sklopiti mir? Ko su ljudi zaduženi da pregovaraju o budućnosti svojih zemalja? Kakve kompromise treba napraviti da bi se okončao rat? Reč je o veoma rezonantnoj temi, kako u regionu tako i šire, imajući u vidu rusko-ukrajinski rat i aktuelni, strahovit sukob između Hamasa i Izraela.” – Nataša Tripni, Novi magazin

Održana prva radionica dokumentarnog filma sa Lukom Papićem u VCC-u

Održana prva radionica dokumentarnog filma sa Lukom Papićem a Vojvođanski građanski centar je ugostio sve zainteresovane da nauče kako da naprave dokumentarni film.

Predavač je bio Luka Papić, reditelj i scenarista, rođen je 1989. u Vrbasu. Filmsku režiju studirao je na Akademiji umetnosti HFBK u Hamburgu i magistrirao u klasi prof. Angele Šanelek 2016. Dobitnik je K.H. Ditze stipendije, Freundeskreis podrške za projekt i Nachwuchs stipendije, za dalji naučni i umetnički razvoj nakon studija, kao nagrade za najbolji završni rad generacije 2016. Živi u Beogradu i aktivno se bavi filmom.

NAIVA radionice dokumentarnog filma – VCC kao domaćin radionica

U okviru festivala amaterskog filma dom b-612 organizuje radionicu dokumentarnog filma, Vojvođanski građanski centar je domaćin radionica.
Dobrodošli su svi koji žele da uče o dokumentarnom filmu ili naprave svoj kratki dokumentarac, bez obzira na iskustvo.
Radionica će biti realizovana tokom jula i avgusta u Novom Sadu, prvi susret zakazan je za 6. jul u 18h, a mentori su Mina Petrović i Luka Papić.
Na radionicu dokumentarnog filma možete se prijaviti kao posmatrač, ukoliko vam je zanimljivo da učite o dokumentarnom filmu ili možete da radite na razvoju i snimanju svog filma.
Filmovi nastali na radionici biće dugi do 5 minuta i snimani bez zvuka, a na muzičkoj radionici koja će biti održana u septembru svaki film dobiće svoj soundtrack.
Prijave na link: forms.gle/KCKSYk89PrxKW7Qp6

“Angažovani animirani film” sa Nikolom Majdakom i Anom Nedeljković

Vojvođanski građanski centar vas sa zadovoljstvom poziva na još jednu #cinereact radionicu!
Ovaj put u goste nam dolaze nagrađivani filmski autori Nikola Majdak i Ana Nedeljković, a govoriće o ANGAŽOVANOM ANIMIRANOM FILMU.
22. maja u 18.30 u prostorijama Vojvođanskog građanskog centra (Ravanička 3, interfon VCC)
Dobrodošli ste svi, a prijave su obavezne i to kroz ovaj kratki formular: https://forms.gle/vfHbKf8TYfALVmq48
Broj mesta je ograničen!
O radionici:
Kako izgleda proces nastajanja animiranog filma? Šta nudi animirana forma filma u odnosu na ostale? Ima li društveno-angažovanih tema u animiranim filmovima danas ili to postaje incident? Kakav je položaj animiranog filma u Srbiji i svetu?
Na ova ali i druga pitanja govoriće Nikola Majdak i Ana Nedeljković, a na radionici će biti prikazana i njihova dva kratka animirana filma “RABBITLAND” I “NEPUTOVANJA”
O autorima:
Nikola Majdak mlađi, rođen 1972. godine u Sloveniji, diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek za kameru. Već 20 godina aktivan je kao nezavisni snimatelj, animator, reditelj i predavač.
Ana Nedeljković, rođena 1978. godine u Beogradu, diplomirala je i doktorirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a bavi se animiranim filmom, vizuelnom umetnošću i edukacijom u oblasti savremene umetnosti.
O filmovima:
Njihov prvi zajednički kratki animirani Rabbitland (2013) nagrađen je na Berlinalu Kristalnim medvedom, a prikazan je na više od sto festivala širom sveta, na kojima je osvojio i brojne druge nagrade. Njihov drugi zajednički film Untravel (Neputovanja) takođe je prikazan na brojnim festivalima, uključujući Berlinale, Anesi i Sandens, kvalifikovan je za Oskara i nominovan za Annie nagradu u Los Anđelesu.
“Neputovanja”
Film o (lokal-)patriotizmu, turizmu i emigraciji… Devojka živi u sivoj, izolovanoj zemlji, okruženoj džinovskim zidom. Nikada nije nigde putovala, ali čitavog života sanja svoj odlazak u savršeni svet zvani „Inostranstvo“. Međutim, plaši se šta bi moglo da se dogodi ako pokuša da pređe granicu. Nakon mnogo godina, snova i strahova, devojka napokon skuplja dovoljno hrabrosti da krene na svoje prvo putovanje. Kakav će svet naći sa druge strane zida?
“Rabbitland”
Zečevi Bez Mozgа žive u Rebitlendu, sаvršenom svetu uređenom nа osnovu nаjuspelijih primerа rаtnih zonа, getа i slаmovа. Intenzivno su roze, u glаvi umesto mozgа imаju sаmo rupu i srećni su bez obzirа nа to štа im se dešаvа. Oni su nаjviši stаdijum koji je evolucijа dostiglа. NJihovа svаkodnevicа je potpuno ispunjenа. Zečevi ceo dаn provode glаsаjući nа slobodnim i demokrаtskim izborimа koji se u Rebitlendu održаvаju jednom dnevno, zаto što je Rebitlend veomа uređenа demokrаtijа. Međutim, ispostаvljа se dа izbore orgаnizuju Zle Devojčice, isključivo dа bi se igrаle i smejаle.

Održan masterklas Ognjena Glavonića u Novom Sadu

19.11.2022. / PROSTOR /

Koliko je teško baviti se temama ratnog naleđa u vremenu opšteg revizionizma? Da li je u tom kontekstu izazovnije baviti se dokumentarnom ili igranom formom? Može li filmska umetnost pomoći da se popuni prostor neznanja? O ovim i drugim temama, s Ognjenom je razgovaro Željko Stanetić, direktor Vojvođanskog građanskog centra.

Osim predavanja, učesnici su imali priliku da pogledaju i Ognjenov dokumentarac “Dubina 2” kao i igrani film “Teret”, a potom da razgovaraju sa autorom.

Masterclass “Od faktografije ka filmu” održavo se u okviru programa CineReact, koji kao jedan od svojih osnovnih ciljeva ima da pruži priliku mladim umetnicima iz Novog Sada i Vojvodine da se sretnu sa različitim značajnim filmskim autorima iz Srbije i regiona bivše Jugoslavije i razgovaraju sa njima.

Masterklas Ognjena Glavonića “Od faktografije ka filmu”

Vojvođanski građanski centar vas poziva na masterclass reditelja Ognjena Glavonića / Od faktografije ka filmu

19.11.2022. / PROSTOR / 15:00

Koliko je teško baviti se temama ratnog naleđa u vremenu opšteg revizionizma? Da li je u tom kontekstu izazovnije baviti se dokumentarnom ili igranom formom? Može li filmska umetnost pomoći da se popuni prostor neznanja?

Masterclass Od faktografije ka filmu održava se u okviru programa CineReact, koji kao jedan od svojih osnovnih ciljeva ima da pruži priliku mladim umetnicima iz Novog Sada i Vojvodine da se sretnu sa različitim značajnim filmskim autorima iz Srbije i regiona bivše Jugoslavije i razgovaraju sa njima.

Predavanje je prvenstveno namenjeno studentima i studentkinjama Akademije umetnosti, novinarima i novinarkama, aktivistima i aktivistkinjama organizacija za ljudska prava.

*Zbog ograničenog broja mesta, kao i organizacije samog događaja, za učešće je potrebno poslati prijavu sa osnovnim informacijama o učesniku/ci najkasnije do 18. novembra na adresu office@vccns.org

Stefan Janjić i „Ništa se nije desilo”, ponovo među Novosađanima

Večeras, 18. aprila 2019. godine, u KS Svilara održana  je promocija romana “Ništa se nije desilo” autora Stefana Janjića.

Opis romana

Student medicine useljava se u stan pokojnog novinara velikog srpskog lista. Pokušavajući da napravi mesta za svoje stvari, u sređivanju naizgled bezvredne zaostavštine, pronalazi dokaz da je bivši vlasnik stana, cenjeni urednik ratne rubrike koja se bavila ličnim pričama iz Sarajeva pod opsadom, u tekstovima menjao imena žrtava i korigovao narečje, praveći tako od muslimana (budućih Bošnjaka) Srbe. Priča prati otkrivanje tajni i laži prethodnog stanara i suočavanje sa porodičnim i ličnim tajnama i lažima.

Roman „Ništa se nije desilo” ispreda policentričnu a maestralno uvezanu priču o nivoima zločina u ratu, o odnosu dokumenta i fikcije u istoriji, o jednoj porodici koja preživljava lične i opšte tranzicije, o detinjstvu devedesetih i mladosti u međuvremenima.

Stefan je doktorand Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, master komunikolog, diplomirani žurnalista, dobitnik Sakura stipendije i stipendije fondacije Konrad Adenauer, izuzetne nagrade Senata Univerziteta u Novom Sadu, Nagrade za najboljeg mladog istraživača Filozofskog fakulteta, laureat je nagrade “Biće i jezik”, koju dodeljuje Savet za očuvanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića. Jedan je od najboljih medijskih analitičara i eksperata za medijsku pismenost u Srbiji, glavni i odgovorni urednik je FakeNews Tragača, medija koji se bavi dekonstrukcijom neistina koje proizvode drugi mediji.

Ovo poslednje u neraskidivoj je vezi sa temom romana, koja je upravo lažiranje novinske dokumentacije o ljudskim sudbinama.

Organizatori:
Prerazmišljavanje
Imprimatur
Forum studenata novinarstva Srbije
Vojvođanski građanski centar