Vase Stajića 20D, Novi Sad office@vccns.org +381 (0)21 523 173

Diskreditacija građanske hrabrosti – održana treća #StavUlice tribina

Poruka tribine: Ko razmišlja, taj je izdajnik!

Više od dve stotine građana posetilo je večerašnju tribinu „Diskreditacija građanske hrabrosti” koju je organizovao VCC – Vojvođanski građanski centar.  Govornici su bili Marina Fratucan, autorka nedavno ukinute emisije „Radar”,Vanja Đurić, predstavnica inicijative „Podrži RTV”, Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista „Danas” i Bojana Jovanović, zamenica urednikaKRIK – Mreže za istraživanje kriminala i korupcije, a tribinom je moderirao Željko Stanetić, direktor VCC-a, ovih dana poznat javnosti i kao „ružičasti fantom”. Specijalni gosti tribine, bili su studenti – predstavnici Studentskog pokreta Novi Sad, koji su učestvovali u gerilskoj akciji razvijanja transparenta „Vi niste naši profesori” na kontramitingu koji je organizovala SNS.

Na stepeništu i platou Spensa, tokom sat i po vremena govornici i građani, izneli su svoje brige o pitanjima diskreditacije građanske hrabrosti, vodili su polemiku o medijskim slobodama i posebno istakli značaj zaštite javnih servisa od urzupacije vlasti. Tribina se odvijala u prilično satiričnom tonu – moderator je sve prisutne u prvih nekoliko minuta identifikovao izdajnicima i plaćenicima „čim imaju trunku zdravog razuma” i pozvao ih na diskusiju.

Marina Fratucan, inače predavač na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, kratko je svoje početno izlaganje zaključila izjavom da je „sa ovim v.d. rukovodstvom RTV produžena ruka Srpske napredne stranke”, dalje je Draža Petrović prepoznao da „problem nije u tome što imamo paranoike u vlasti”, već i u tome što „imamo paranoike u medijima koji podržavaju vlast”. Bojana iz KRIK-a je fokus diskusije pomerila na problematiku zloupotrebe institucija, i analizirala ga na konkretnom slučaju KRIK-a, prilikom čega su postojale „osnovane sumnje da su informacije iz istraživanja KRIK-a procurele u Informer uz pomoć službi državne bezbednosti”.
Građani su spremno dočekali vreme predviđeno za diskusiju i nakon što su u više navrata kolektivnim aplauzom ispratili izjave govornika, u diskusiju su se uključili rečima podrške nezavisnosti javnog servisa i snažne osude spina – prikazivanja činjenica u namerno pogrešnom kontekstu, radi njihove relativizacije.

Na kraju tribine, najavljen je i četvrti „Podrži RTV” protest, zakazan za 27. jun, a predstavljen je i novi online portal www.stavulice.rs koji će biti onlajn podrška istoimenim tribinama i prostor za diskusiju građana o problemima koji ih okružuju.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *