Vase Stajića 20D, Novi Sad office@vccns.org +381 (0)21 523 173

Pomoć stanovnicima Velikog Rita i Jamene

Nakon aktivnog učešća u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo ugroženo poplavama koje su zahvatile region u maju ove godine, Vojvođanski građanski centar je uz pomoć Građanskih inicijativa iz Beograda, uspeo da obezbedi dodatnu pomoć za najugroženije, nakon što su završene masovne akcije tokom poplava. Kako bismo utvrdili situaciju u Vojvodini urađeno je istraživanje na terenu, i slika koju smo dobili je vrlo zabrinjavajuća. Kao jedni od najugroženijih ovog puta za primanje pomoći određeni su stanovnici novosadskog naselja Veliki Rit i sremskog sela Jamena.

Stanje u Velikom Ritu nakon poplava ostalo je umnogome nepromenjeno do danas. Iako je izvestan kontigent donacija došao do ovih ljudi, svakodnevni život jako im je otežan iz više razloga. Kuće u kojima žive uglavnom su izgrađene od najlona, kartona i ostalih sekundarnih sirovina i veoma su osetljive na različite vidove nepogoda. Deo Velikog Rita u kome se nalaze domovi ugroženi majskim poplavama predstavlja divlji deo naselja, što dodatno otežava puteve pomoći porodicama koje su ugrožene. Obzirom da stanovnici Velikog Rita oskudevaju u osnovnim potrebama i hrani, u dogovoru sa predstavnicima Centra za afirmaciju Aškalija, odlučeno je se obezbede paketi sa osnovnim prehrambenim namirnicama za pedeset porodica.
Jamena je praktično jedino mesto koje je u Vojvodini bilo potpuno poplavljeno. Jedini objekti koji su ostali nepotopljeni, su deo Doma zdravlja, crkva i škola. Petnaest objekata čeka rušenje, ali ne postoji naznaka početka ni završetka izgradnje novih kuća za one čije se kuće ruše. Nasuprot ovom broju, daleko je veći broj onih koji su i  dalje u šatorima, čije su kuće pretrpele značajna oštećenja i koji na njima moraju izvršiti ozbiljne radove budući da se radi o starim objektima. Za porodice koje su najugroženije i koje su ostale bez gotovo celog pokućstva VGC  obezbedio je  12 ležajeva na razvlačenje koji će im zameniti improvizovane letnje ležaljke. U okviru dogovora sa kompanijom Vitorog iz Novog Sada, uspeli smo da umesto prvobitnih 10, obezbedimo 12 ležajeva, obzirom na činjenicu da su nam izašli u susret i obezbedili besplatan prevoz do porodica u Jameni.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *