Vase Stajića 20D, Novi Sad office@vccns.org +381 (0)21 523 173

Antifašistički skup u Novom Sadu

Vojvođanski građanski centar najoštrije je osudio niz fašističkih napada na poslastičarnice i pekare čiji su vlasnici Albanci. Napadi su usledili nakon nereda na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija, a kao reakciju na ova dešavanja koalicija Građanska Vojvodina, čiji je VGC član, organizovala je polovinom oktobra tribinu a potom i veliki antifašistički skup u Novom Sadu.
Na tribini “Građanska solidarnost – građanski otpor” usvojen je proglas u kom se od Vlade Srbije traži da pod hitno preduzme sve potrebne mere i zaštiti predstavnike nacionalnih manjina koji su meta divljanja ekstremističkih i profašističkih grupa. Takođe, u proglasu su pozvani mediji da prekinu sa huškačkom i nacionalističkom uređivačkom politikom kojom doprinose širenju nasilja.

Kao jedna od većih akcija u borbi protiv fašizma, nakon tribine organizovan je Veliki antifašistički skup u Novom Sadu, a za datum je odabran 23. oktobar kada se ujedno obeležava i 70 godina oslobođenja Novog Sada od fašizma. Uprkos lošem vremenu i kiši, protestnoj šetnji pridružilo se oko 1500 građana i građanki, predstavnika cilivnog društva i nevladinog sektora.

Obraćajući se okupljenima, direktor Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić, naglasio je da fašizam u Novom Sadu prepoznaje svakodnevno jer Kulturni centar vodi “čovek koji je u svađi sa umetnošću i kulturom”, jer je romskom paru oduzeto dete jer nije bilo dovoljno tamno, jer su oterani mladi stranci i razbijani prozori Omladinskog centra CK13.

Predstavnica organizacije Žene u crnom Marija Perković, poručila je da, nakon sedam godina kada je u Novom Sadu održan sličan antifašistički skup, građani ponovo moraju da protestuju iako se garnitura vlasti sada promenila.Ona je rekla da i vlast i opozicija “vitlaju” nacionalističkom ideologijom uz pomoć Crkve, i “time osnažuju profašističke snage, koje ugrožavaju ljude drugačijeg imena, seksualnosti, boje kože, vere ili političkog mišljenja”.

Protestne govore zaključio je novinar Teofil Pančić dodajući: “Ne mogu da verujem vlasti ni na državnom ni na lokalnom nivou, koja u svakom trenutku potvrđuje sve suprotno, i zato je važno da pustimo glas i ne dozvolimo joj da kidnapuje pojam antifašizma i radi sa njim šta hoće, jer tako dopuštamo da ispadnemo budale. Ne verujem njihovom deklarativnom i ulickanom antifašizmu, antifašizmu koji nije potkrepljen sopstvenom biografijom, ne verujem antifašizmu četničkog vojvode, ni čoveka koji je izjavljivao da za jednog našeg treba ubiti 100 njihovih, ko god bili naši i njihovi”.

Nakon održanih govora sa terase Nezavisnog društva novinara Vojvodine okupljeni su prošetali do keja i položili vence na Spomenik žrtvama racije.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *