Otvoreno pismo – Vojvođanski građanski centar

Vojvođanski građanski centar upozorava javnost na opasnost činjenice da se opet pojavljuju spiskovi organizacija, medija i pojedinaca koji se etiketiraju kao strani agenti, i traži se da im se zabrani rad i ograniče ustavom zagarantovana prava. Ovi spiskovi se mogu posmatrati kao liste za odstreli i zato pored izostajanja reakcije nadležnih državnih organa, najviše zabrinjava nastali muk u ostatku civilnog sektora.
Bliska istorija ove države je više nego dovoljna opomena s obzirom na činjenicu da su, ne tako davno, postojali spiskovi na kojima su se nalazile organizacije i pojedinci koji su dobijali slične etikete i čija je bezbednost tim činom bila opasno narušena. Pored toga, pripadnici udruženja SNP Naši (potpisani na plakatima) su u prethodnim danima ponovo spalili zastavu Vojvodine, što, podsećamo državne organe, predstavlja otvoren atak na simbole Republike Srbije.
Pozivamo državu i odgovorne institucije da reaguju u slučaju novih spiskova organizacija i pojedinaca, kao i u slučaju paljenja zastave AP Vojvodine.
Podsećamo, da se iz fondova Evropske Unije, ali i mnogih drugih nezavisnih fondacija, finansira veliki broj udruženja građana koje su registrovana na teritoriji Srbije i koja imaju širok spektar delovanja, od pitanja vezanih za ljudska prava, preko ekologije ili pitanja mladih do oblasti kulturnog stvaralaštva. Takođe, u prethodne dve decenije, iz istih fondova finansirana je obnova i davana su sredstva za rad velikog broja škola i drugih obrazovnih institucija, bolnica, domova zdravlja, sportskih udruženja…

Apelujemo na druga udruženja, kulturne organizacije ili institucije, koje se finansiraju ili su bile finansirane, u bilo kom trenutku, od inostranih fondacija i donatora, da podignu glas i na taj način stanu u zaštitu organizacija, medija i pojedinaca koji se nalaze na spiskovima kojima su ovih dana prelepljeni gradovi u Srbiji i kojima se poziva na linč, jer bi solidarnost trebalo da bude univerzalna vrednost svih.

Za kraj postavljamo pitanje kreatorima ove kampanje, da odgovore javnosti koji su izvori njihovih finansiranja za ovako skupu i agresivnu medijsku kampanju, u vidu stalnog prisustva u medijima i štampanja ogromnog broja plakata? Organizacije i mediji koji su navedeni na ovim spiskovima imaju transparentan i lako dostupan pregled finansija, pa to isto očekujemo i od organizacije SNP Naši u godišnjem finansijskom izveštaju koji se, po zakonu, uskoro podnosi.