Vukovar – 27 godina posle // Poseta

Juče smo bili u posesti Vukovarskoj bolnici 1991.- Mjestu sjećanja i na poljoprivrednom dobru Ovčara.
U podrumskim prostorijama Vukovarske bolnice, verno je rekonstruisan život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja tokom višemesečne okupacije grada. Posetiocima se nudi multimedijalni prikaz ratnih zbivanja unutar bolnice tokom jeseni 1991. godine. Pre obilaska prostorija, razgovarali smo sa ratnom upravnicom bolnice, dr Vesnom Bosanac.

Nakon posete bolnici, uputili smo se u današnji Spomen dom Ovčara.Spomen dom Ovčara mesto je stradanja mnogih civila i ranjenika tokom agresije i okupacije Vukovara 1991. g.
Hangar – mesto ratnih zločina, u znak sećanja na žrtve, pretvoren je u memorijalni centar. Za javnost je otvoren 2006. g. inicijativom i u sklopu rada Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracionih logora. Spomen dom je autorsko delo zagrebačkog akademskog slikara Miljenka Romića.
Na plafonu spomen-doma postavljena je po jedna svetiljka-zvezda za svakoga ubijenog i nestalog u hangarima Ovčare. U podu su instalirane čaure kao simboli sredstva izvršenja zločina. Slike ubijenih i nestalih iz Vukovarske bolnice, njih 261, raspoređene su po zidovima u nizu koji ima oblik pletera, a ispod njih su izložene lične stvari ubijenih nađene u masovnim grobnicama. Celi Spomen dom Ovčara je u mraku, jer su se zločini događali noću.
Na sredini poda nalazi se spirala, simbol zatvorenog kruga zla. Atmosfera u hangaru osmišljena je tako da što više nalikuje onoj iz 1991. g. te da svaki posetilac može da oseti tu mračnu atmosferu.
Na Ovčari je ubijeno 200 ljudi, dok se još uvek ne zna sudbina 61 osobe koja je odvedena iz bolnice.

Share