Održan masterklas Ognjena Glavonjića u Novom Sadu

19.11.2022. / PROSTOR /

Koliko je teško baviti se temama ratnog naleđa u vremenu opšteg revizionizma? Da li je u tom kontekstu izazovnije baviti se dokumentarnom ili igranom formom? Može li filmska umetnost pomoći da se popuni prostor neznanja? O ovim i drugim temama, s Ognjenom je razgovaro Željko Stanetić, direktor Vojvođanskog građanskog centra.

Osim predavanja, učesnici su imali priliku da pogledaju i Ognjenov dokumentarac “Dubina 2” kao i igrani film “Teret”, a potom da razgovaraju sa autorom.

Masterclass “Od faktografije ka filmu” održavo se u okviru programa CineReact, koji kao jedan od svojih osnovnih ciljeva ima da pruži priliku mladim umetnicima iz Novog Sada i Vojvodine da se sretnu sa različitim značajnim filmskim autorima iz Srbije i regiona bivše Jugoslavije i razgovaraju sa njima.

Masterklas Ognjena Glavonića “Od faktografije ka filmu”

Vojvođanski građanski centar vas poziva na masterclass reditelja Ognjena Glavonića / Od faktografije ka filmu

19.11.2022. / PROSTOR / 15:00

Koliko je teško baviti se temama ratnog naleđa u vremenu opšteg revizionizma? Da li je u tom kontekstu izazovnije baviti se dokumentarnom ili igranom formom? Može li filmska umetnost pomoći da se popuni prostor neznanja?

Masterclass Od faktografije ka filmu održava se u okviru programa CineReact, koji kao jedan od svojih osnovnih ciljeva ima da pruži priliku mladim umetnicima iz Novog Sada i Vojvodine da se sretnu sa različitim značajnim filmskim autorima iz Srbije i regiona bivše Jugoslavije i razgovaraju sa njima.

Predavanje je prvenstveno namenjeno studentima i studentkinjama Akademije umetnosti, novinarima i novinarkama, aktivistima i aktivistkinjama organizacija za ljudska prava.

*Zbog ograničenog broja mesta, kao i organizacije samog događaja, za učešće je potrebno poslati prijavu sa osnovnim informacijama o učesniku/ci najkasnije do 18. novembra na adresu office@vccns.org

Stefan Janjić i „Ništa se nije desilo”, ponovo među Novosađanima

Večeras, 18. aprila 2019. godine, u KS Svilara održana  je promocija romana “Ništa se nije desilo” autora Stefana Janjića.

Opis romana

Student medicine useljava se u stan pokojnog novinara velikog srpskog lista. Pokušavajući da napravi mesta za svoje stvari, u sređivanju naizgled bezvredne zaostavštine, pronalazi dokaz da je bivši vlasnik stana, cenjeni urednik ratne rubrike koja se bavila ličnim pričama iz Sarajeva pod opsadom, u tekstovima menjao imena žrtava i korigovao narečje, praveći tako od muslimana (budućih Bošnjaka) Srbe. Priča prati otkrivanje tajni i laži prethodnog stanara i suočavanje sa porodičnim i ličnim tajnama i lažima.

Roman „Ništa se nije desilo” ispreda policentričnu a maestralno uvezanu priču o nivoima zločina u ratu, o odnosu dokumenta i fikcije u istoriji, o jednoj porodici koja preživljava lične i opšte tranzicije, o detinjstvu devedesetih i mladosti u međuvremenima.

Stefan je doktorand Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, master komunikolog, diplomirani žurnalista, dobitnik Sakura stipendije i stipendije fondacije Konrad Adenauer, izuzetne nagrade Senata Univerziteta u Novom Sadu, Nagrade za najboljeg mladog istraživača Filozofskog fakulteta, laureat je nagrade “Biće i jezik”, koju dodeljuje Savet za očuvanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića. Jedan je od najboljih medijskih analitičara i eksperata za medijsku pismenost u Srbiji, glavni i odgovorni urednik je FakeNews Tragača, medija koji se bavi dekonstrukcijom neistina koje proizvode drugi mediji.

Ovo poslednje u neraskidivoj je vezi sa temom romana, koja je upravo lažiranje novinske dokumentacije o ljudskim sudbinama.

Organizatori:
Prerazmišljavanje
Imprimatur
Forum studenata novinarstva Srbije
Vojvođanski građanski centar

Novi Sad – Santa Coloma (Barselona) // Youth exchange // Erasmus+

Od 15 – 22. marta 2019. u Novom Sadu ugostili smo u okviru Erasmus+ programa razmene mlade ljude iz Santa Kolome (Barselona, Španija).

Pričali smo multikulturalnosti, interkulturalnosti, ljudskim pravima, suočavanju s prošloću, razmenjivali smo mišljenja o lgbtiq temama.
Učili smo jedni od drugih, družili se, obilazili Novi Sad, Suboticu i Sremske Karlovce. Pričai smo o identitetima, nacionalnosti, religioznosti. Obeležili smo zajedno Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije.

Sa partnerskom grupom iz Barselone, Grup Eirine planiramo da realizujemo i drugi deo programa u Santa Kolomi krajem septembra, kada će grupa iz Novog Sada ići na put 🙂

Hvala svim učesnicima! Vidimo se opet!

Đaci osnovnih škola u poseti izložbi Eho 77

Danas 22. januara 2019. godine, poslednjeg dana izložbe, smo imali priliku da ugostimo đake trećeg razreda OŠ “Đura Daničić” i đake od petog do osmog razreda OŠ “Ivan Gundulić”.

Umetnici Bojan Josić, Despina Antoniu i Kiril T. Konstantin bili su sa đacima i sa njima razgovarali o Novosadskoj raciji 1942. i svojim umetničkim delima inspirisanim tim događajem.
Šta je to instalacija, šta je performans, kojim tehnikama su se služili u slikanju, kako su proučavali događaj, .. Deca su bila puna pitanja i znatiželje, a po odlasku su tražili od svojih učiteljica i nastavnica da odmah imaju likovno.
Činjenica da su mogli da razgovaraju odmah sa stvaraocima izložnih dela za đake je bilo više nego interesantno.

Za nas je ovo bilo veoma važno iskustvo zbog prenošenje specifičnih znanja na najmlađe, kao i zbog buđenja njihovog interesovanja za događaje iz ne tako davne prošlosti, kritičkog promišljanja i volje za umetničkim izrazom.

EHO 77 // Otvaranje izložbe u Svilari

Sinoć, 15. januara 2019. godine, otvorena je multimedijalna izložba EHO 77 u Kulturnoj stanici Svilara o Novosadskoj raciji 1942.

Izložba, koju je organizovao Vojvođanski građanski centar, sastoji se od četiri konceptualno različita dela koja se kroz intermedijalnu komunikaciju međusobno nadopunjuju tvoreći tako kompleksno polje razumevanja jednog od najtraumatičnijih događaja u istoriji Novog Sada.

Četvoro mladih vizuelnih umetnika/ca iz Srbije, Bugarske, Makedonije i Grčke boravili su mesec dana u Novom Sadu i istraživali temu Novosadske racije, kako u njenom istorijskom kontekstu, tako i u odnosu na savremeni trenutak.

Tokom jednomesečnog boravka u Novom Sadu, Bojan Josić iz Srbije, Kiril T. Konstantin iz Makedonije, Martina Lapica iz Bugarske i Despina Antoniu iz Grčke posetili su kulturne institucije i organizacije u Novom Sadu, upoznali i istražili umetničku scenu grada, a učestvovali su i u javnim programima tokom kojih su publici prikazali svoj umetnički rad.

Iz njihovog rada i umetničkog istraživanja proisteklo je gotovo 20 različitih umetničkih dela na platnima, skulpture, kao i jedna interaktivna instalacija i performans.

Umetnička dela nastala u ovom procesu deo su međunarodnog programa saradnje između organizacija iz četiri pomenute zemlje, a sam projekat sufinaniran je iz programa Creative Europe Evropske komisije i predstavlja doprinos obeležavanju Godine evropskog kulturnog nasleđa.

Realizaicju izložbe pomogla je i Fondacija Novi Sad 2021.

Postavka se može pogledati do 22. januara.

Pozorišna radionica „O drugom: odnosi“

Vojvođanski građanski centar sinoć, 17. decembra 2018. godine gostovao u Dramskom studiju u Bačkoj Topoli.
Bojan Krivokapić i Jelena Dukarić održali su sinoć u Dramskom studiju u Bačkoj Topoli pozorišnu radionicu „O drugom: odnosi“. Kroz različite pozorišne metode i tehnike, a s naglaskom na impro-teatar, otvorena su pitanja da li i kako prepoznajemo situacije u društvu u kojima su jasne pozicije moći. Ko je i zašto na poziciji moći, šta ta moć znači, ko su „drugi“ i na osnovu čega dolazi do takvih definicija, kao i na koji način pozorište može da progovori o situacijama koje nas okružuju. Na ova i druga pitanja, kroz različite pozorišne vežbe, progovarali su članovi i članice Dramskog studija u Bačkoj Topoli.

Konferencija za medije: završetak Echo rezidencije

Danas, u utorak, 20. novembra 2018. u 11h u prostoriama EU Info Pointa u Novom Sadu održana je Konferencija za medije: Echo – na kojoj se predstavilo četvoro mladih umetnika/ca koji borave na jednomesečnoj umetničkoj rezidenciji u Novom Sadu i istražuju Novosadsku raciju, u njenom istorijskom kontekstu, ali i njene reperkusije na savremeni trenutak. Na Konferenciji je najavljena izložba koja će se realizovati u drugoj polovini januara 2019. godine.
Rezidencijalni program ECHO (European Cultural Heritage Onstage) okupio je u četvoro umetnika iz Srbije, Bugarske, Makedonije i Grčke.
Oni su se u prethodnih mesec dana boravka u Novom Sadu bavili temom Novosadske racije, a dela nastala tokom njihovog boravka biće prikazana u januaru iduće godine u Novom Sadu, a zatim i u Velikom Preslavu u Bugarskoj. Ideja ovog pilot projekta je da u godini koja je proglašena Godinom evropskog kulturnog nasleđa kroz različite umetničke forme ispita istoriju, kulturu i nasleđe različitih evropskih zajednica sa posebnim osvrtom na mračno nasleđe. Cilj jeste uticaj na individualni osećaj pripadnosti jedinstvenom kulturnom prostoru i otvaranje važnih društvenih tema kroz umetničke forme. Tokom jednomesečnog boravka u Vojvodini, Martina Lapica iz Bugarske, Depy Antoniou iz Grčke, Kiril Konstantin iz Makedonije i Bojan Josić iz Srbije imali su priliku da posete mnoge kulturne institucije i organizacije u Novom Sadu i upoznaju se sa lokalnom umetničkom scenom. Na kraju njihovog boravka – rezultat su: jedna instalacija, performans i gotovo 20 različitih dela na umetničkim platnima temom vezanih za jedan od najtraumatičnijih događaja u istoriji grada Novog Sada.
Četvoro mladih umetnika/ca izjavili su da im je ovaj boravak izuzetno značajan, kako na ličnom, tako i na profesionalnom planu i da se nadaju da će se i ubuduće vraćati u Novi Sad.
Željko Stanetić iz Vojvođanskog građanskog centra izjavio je da je ovaj projekat važan za budući radi ove organizacije, koja već deset godina kontinuirano radi na osnaživanju procesa suočavanja s prošlošću i promocije ljudskih prava.

Međunarodni dan nestalih u Novom Sadu

Aktivisti I aktivistkinje Vojvođanskog građanskog centra su danas, 30. avgusta 2018. uličnom akcijom obeležili Međunarodni dan nestalih.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, dvadeset i sedam godina nakon početka ratova u zemljama nastalim nakon raspada Jugoslavije, više od deset hiljada osoba se još uvek vode kao nestali.
Iako predstavnici država u regionu veoma često pominju pitanje nestalih osoba tokom ratova kao jedno od najvažnijih za korak napred i normalizaciju odnosa među tim državama, pomak na polju pronalaska i identifikacije nestalih lica je neznatan.
Rad institucija koje se bave pitanjem nestalih osoba gotovo je nevidljiv i može se reći da se ovim pitanjem aktivno bave samo udruženja porodica nestalih osoba i neke organizacije iz nevladinog sektora.

Obaveza je svih zemalja nastalih raspadom Jugoslavije da utvrde sudbine nestalih osoba i okolnosti pod kojima su nestale, dok je obaveza društava podsećanje na važnost ovog pitanja i saosećanje sa članovima porodica. Svaka od ovih osoba čija je sudbina i dalje nepoznata ostavila je za sobom prijatelje, porodicu, kolege i zaslužuje da ne bude deo zbirne statistike, već da joj se otkrivanjem istine vrati dostojanstvo.

Pozivamo sve institucije koje mogu da doprinesu rasvetljavanju sudbine nestalih da stаvljаnjem nа rаspolаgаnje relevаntnih informаcijа i transparentnim radom dаju svoj aktivan doprinos rаzrešаvаnju ovog problema. Na taj način pokazaće odgovornost prvenstveno prema porodicama onih koji su nestali, a ujedno i prema društvima koja nose taj teret duže od dve decenije

Promocija konkursa “Prvi kadar” i premijera istoimenog filma

Sinoć, 3. jula 2018. je u KC Lab-u održana promocija konkursa “Prvi kadar” .

„Prvi kadar“ je program nastao 2014. godine a podrazumeva odlazak nekoliko mladih ljudi iz Vojvodine u Sarajevo na Sarajevo film festival, i u Prizren na Dokufest.

Na promociji programa gosti su imali priliku da pogledate kratak dokumentarni film o ranijim posetama Sarajevu i Prizrenu i poslušaju razgovor ranijih učesnika programa o njihovim iskustvima.

Konkurs za ovogodišnji odlazak na festivale je otvoren do 8. jula 2018. u ponoć, a sve što je potrebno da uradite jeste da pošaljete svoje prijave na office@vccns.org sa sledećim podacima : ime, prezime, datum rođenja, i u nekoliko rečenica opis čime se bavite i zašto biste želeli da idete na festivale, odnosno da posetite Prizren i Sarajevo.

Osnovni uslovi za prijavu – da niste ranije imali prilku da posetite ove gradove i da ste u mogućnosti da ispratite program u potpunosti.

Kao i svake godine pre odlaska na festivale, izabrani učesnici imaće priliku i obavezu da pohađaju radionice koje će im pomoći da se bolje upoznaju sa dešavanjima u vezi sa raspadom Jugoslavije.4

Svi troškovi programa su pokriveni. ( radionice, put, hrana i smeštaj u Prizrenu i Sarajevu)

Orgaizator : Vojvođanski građanski centar
Podržano od strane CCFD-Terre Solidarie i Inicijative mladih za ljudska prava iz BiH.