Stefan Janjić i „Ništa se nije desilo”, ponovo među Novosađanima

Večeras, 18. aprila 2019. godine, u KS Svilara održana  je promocija romana “Ništa se nije desilo” autora Stefana Janjića.

Opis romana

Student medicine useljava se u stan pokojnog novinara velikog srpskog lista. Pokušavajući da napravi mesta za svoje stvari, u sređivanju naizgled bezvredne zaostavštine, pronalazi dokaz da je bivši vlasnik stana, cenjeni urednik ratne rubrike koja se bavila ličnim pričama iz Sarajeva pod opsadom, u tekstovima menjao imena žrtava i korigovao narečje, praveći tako od muslimana (budućih Bošnjaka) Srbe. Priča prati otkrivanje tajni i laži prethodnog stanara i suočavanje sa porodičnim i ličnim tajnama i lažima.

Roman „Ništa se nije desilo” ispreda policentričnu a maestralno uvezanu priču o nivoima zločina u ratu, o odnosu dokumenta i fikcije u istoriji, o jednoj porodici koja preživljava lične i opšte tranzicije, o detinjstvu devedesetih i mladosti u međuvremenima.

Stefan je doktorand Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, master komunikolog, diplomirani žurnalista, dobitnik Sakura stipendije i stipendije fondacije Konrad Adenauer, izuzetne nagrade Senata Univerziteta u Novom Sadu, Nagrade za najboljeg mladog istraživača Filozofskog fakulteta, laureat je nagrade “Biće i jezik”, koju dodeljuje Savet za očuvanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića. Jedan je od najboljih medijskih analitičara i eksperata za medijsku pismenost u Srbiji, glavni i odgovorni urednik je FakeNews Tragača, medija koji se bavi dekonstrukcijom neistina koje proizvode drugi mediji.

Ovo poslednje u neraskidivoj je vezi sa temom romana, koja je upravo lažiranje novinske dokumentacije o ljudskim sudbinama.

Organizatori:
Prerazmišljavanje
Imprimatur
Forum studenata novinarstva Srbije
Vojvođanski građanski centar

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *