Otvaranje izložbe “Prvi kadar: Prizren/Sarajevo”

Četvrtu godinu za redom Vojvođanski građanski centar organizuje izložbu fotografija „Prvi kadar: Sarajevo / Prizren“ po istoimenom programu koji se realizuje uz pomoć CCFD-Terre Solidarie iz Francuske.
Fotografije su nastale tokom boravka nekoliko mladih u ova dva grada. Oni nikad pre toga nisu posetili Sarajevo, odnosno Prizren, a bili su zainteresovani i spremni da razbiju sopstvene predrasude kreirane dugogodišnjim negativnim medijskim izveštavanjem i političkim izjavama različitih aktera sa negativnom konotacijom.

„Šta ćeš u Prizrenu/Sarajevu, zar je tamo uopšte bezbedno?!“
Pitanje sa kojim se vrlo često susrećemo, iako je od rata u Bosni / na Kosovu prošlo dosta godina, uputilo nas je na neophodnost rada na temi razbijanja predrasuda u vezi sa odlaskom, pogotovo na Kosovo, ali i u Bosnu, i uspostavljanja ličnih kontakata sa ljudima iz tih gradova.
Upravo ti lični kontakti, i lično prisustvo i upoznavanje, omogućavaju da se stekne pravi utisak o tome kakva je situacija danas u tim državama, i kako ljudi reaguju u međusobnim susretima.
Učesnici programa iz Novog Sada, Zrenjanina, Subotice, Jagodine, Sombora, posetili su filmske festivale, Sarajevo film festival i Dokufest, gde su imali priliku da pogledaju brojne dokumentarne filmove u vezi sa ljudskim pravima, i da se upoznaju sa akterima i kreatorima tih filmova.
Takođe, sreli su se i upoznali sa mladim ljudima iz regiona, posetili muzeje, memorijalne centre, spomenike, upoznavali se sa lokalnim stanovništvom i to sve beležili svojim fotoaparatima i telefonima.

Upravo od tih zabeleški, kreirali smo izložbu „Prvi kadar: Sarajevo / Prizren“ na koju vas sa velikim zadovoljstvom pozivamo, a čije se otvaranje održalo u nedelju, 26. novembra 2017. Café-u Pero (Železnička 10) i trajaće sedam dana.

Autori/ke fotografija: Snežana Milanković, Marko Mojović, Viktor Skoko, Bojan Josić, Krstina Molnar, Katarina Kostić i Nikola Maticki.

 

Novembar, 2017.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *