Konferencija za medije: završetak Echo rezidencije

Danas, u utorak, 20. novembra 2018. u 11h u prostoriama EU Info Pointa u Novom Sadu održana je Konferencija za medije: Echo – na kojoj se predstavilo četvoro mladih umetnika/ca koji borave na jednomesečnoj umetničkoj rezidenciji u Novom Sadu i istražuju Novosadsku raciju, u njenom istorijskom kontekstu, ali i njene reperkusije na savremeni trenutak. Na Konferenciji je najavljena izložba koja će se realizovati u drugoj polovini januara 2019. godine.
Rezidencijalni program ECHO (European Cultural Heritage Onstage) okupio je u četvoro umetnika iz Srbije, Bugarske, Makedonije i Grčke.
Oni su se u prethodnih mesec dana boravka u Novom Sadu bavili temom Novosadske racije, a dela nastala tokom njihovog boravka biće prikazana u januaru iduće godine u Novom Sadu, a zatim i u Velikom Preslavu u Bugarskoj. Ideja ovog pilot projekta je da u godini koja je proglašena Godinom evropskog kulturnog nasleđa kroz različite umetničke forme ispita istoriju, kulturu i nasleđe različitih evropskih zajednica sa posebnim osvrtom na mračno nasleđe. Cilj jeste uticaj na individualni osećaj pripadnosti jedinstvenom kulturnom prostoru i otvaranje važnih društvenih tema kroz umetničke forme. Tokom jednomesečnog boravka u Vojvodini, Martina Lapica iz Bugarske, Depy Antoniou iz Grčke, Kiril Konstantin iz Makedonije i Bojan Josić iz Srbije imali su priliku da posete mnoge kulturne institucije i organizacije u Novom Sadu i upoznaju se sa lokalnom umetničkom scenom. Na kraju njihovog boravka – rezultat su: jedna instalacija, performans i gotovo 20 različitih dela na umetničkim platnima temom vezanih za jedan od najtraumatičnijih događaja u istoriji grada Novog Sada.
Četvoro mladih umetnika/ca izjavili su da im je ovaj boravak izuzetno značajan, kako na ličnom, tako i na profesionalnom planu i da se nadaju da će se i ubuduće vraćati u Novi Sad.
Željko Stanetić iz Vojvođanskog građanskog centra izjavio je da je ovaj projekat važan za budući radi ove organizacije, koja već deset godina kontinuirano radi na osnaživanju procesa suočavanja s prošlošću i promocije ljudskih prava.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *