EHO 77 // Otvaranje izložbe u Svilari

Sinoć, 15. januara 2019. godine, otvorena je multimedijalna izložba EHO 77 u Kulturnoj stanici Svilara o Novosadskoj raciji 1942.

Izložba, koju je organizovao Vojvođanski građanski centar, sastoji se od četiri konceptualno različita dela koja se kroz intermedijalnu komunikaciju međusobno nadopunjuju tvoreći tako kompleksno polje razumevanja jednog od najtraumatičnijih događaja u istoriji Novog Sada.

Četvoro mladih vizuelnih umetnika/ca iz Srbije, Bugarske, Makedonije i Grčke boravili su mesec dana u Novom Sadu i istraživali temu Novosadske racije, kako u njenom istorijskom kontekstu, tako i u odnosu na savremeni trenutak.

Tokom jednomesečnog boravka u Novom Sadu, Bojan Josić iz Srbije, Kiril T. Konstantin iz Makedonije, Martina Lapica iz Bugarske i Despina Antoniu iz Grčke posetili su kulturne institucije i organizacije u Novom Sadu, upoznali i istražili umetničku scenu grada, a učestvovali su i u javnim programima tokom kojih su publici prikazali svoj umetnički rad.

Iz njihovog rada i umetničkog istraživanja proisteklo je gotovo 20 različitih umetničkih dela na platnima, skulpture, kao i jedna interaktivna instalacija i performans.

Umetnička dela nastala u ovom procesu deo su međunarodnog programa saradnje između organizacija iz četiri pomenute zemlje, a sam projekat sufinaniran je iz programa Creative Europe Evropske komisije i predstavlja doprinos obeležavanju Godine evropskog kulturnog nasleđa.

Realizaicju izložbe pomogla je i Fondacija Novi Sad 2021.

Postavka se može pogledati do 22. januara.

Share