“Angažovani animirani film” sa Nikolom Majdakom i Anom Nedeljković

Vojvođanski građanski centar vas sa zadovoljstvom poziva na još jednu #cinereact radionicu!
Ovaj put u goste nam dolaze nagrađivani filmski autori Nikola Majdak i Ana Nedeljković, a govoriće o ANGAŽOVANOM ANIMIRANOM FILMU.
22. maja u 18.30 u prostorijama Vojvođanskog građanskog centra (Ravanička 3, interfon VCC)
Dobrodošli ste svi, a prijave su obavezne i to kroz ovaj kratki formular: https://forms.gle/vfHbKf8TYfALVmq48
Broj mesta je ograničen!
O radionici:
Kako izgleda proces nastajanja animiranog filma? Šta nudi animirana forma filma u odnosu na ostale? Ima li društveno-angažovanih tema u animiranim filmovima danas ili to postaje incident? Kakav je položaj animiranog filma u Srbiji i svetu?
Na ova ali i druga pitanja govoriće Nikola Majdak i Ana Nedeljković, a na radionici će biti prikazana i njihova dva kratka animirana filma “RABBITLAND” I “NEPUTOVANJA”
O autorima:
Nikola Majdak mlađi, rođen 1972. godine u Sloveniji, diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek za kameru. Već 20 godina aktivan je kao nezavisni snimatelj, animator, reditelj i predavač.
Ana Nedeljković, rođena 1978. godine u Beogradu, diplomirala je i doktorirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a bavi se animiranim filmom, vizuelnom umetnošću i edukacijom u oblasti savremene umetnosti.
O filmovima:
Njihov prvi zajednički kratki animirani Rabbitland (2013) nagrađen je na Berlinalu Kristalnim medvedom, a prikazan je na više od sto festivala širom sveta, na kojima je osvojio i brojne druge nagrade. Njihov drugi zajednički film Untravel (Neputovanja) takođe je prikazan na brojnim festivalima, uključujući Berlinale, Anesi i Sandens, kvalifikovan je za Oskara i nominovan za Annie nagradu u Los Anđelesu.
“Neputovanja”
Film o (lokal-)patriotizmu, turizmu i emigraciji… Devojka živi u sivoj, izolovanoj zemlji, okruženoj džinovskim zidom. Nikada nije nigde putovala, ali čitavog života sanja svoj odlazak u savršeni svet zvani „Inostranstvo“. Međutim, plaši se šta bi moglo da se dogodi ako pokuša da pređe granicu. Nakon mnogo godina, snova i strahova, devojka napokon skuplja dovoljno hrabrosti da krene na svoje prvo putovanje. Kakav će svet naći sa druge strane zida?
“Rabbitland”
Zečevi Bez Mozgа žive u Rebitlendu, sаvršenom svetu uređenom nа osnovu nаjuspelijih primerа rаtnih zonа, getа i slаmovа. Intenzivno su roze, u glаvi umesto mozgа imаju sаmo rupu i srećni su bez obzirа nа to štа im se dešаvа. Oni su nаjviši stаdijum koji je evolucijа dostiglа. NJihovа svаkodnevicа je potpuno ispunjenа. Zečevi ceo dаn provode glаsаjući nа slobodnim i demokrаtskim izborimа koji se u Rebitlendu održаvаju jednom dnevno, zаto što je Rebitlend veomа uređenа demokrаtijа. Međutim, ispostаvljа se dа izbore orgаnizuju Zle Devojčice, isključivo dа bi se igrаle i smejаle.
Share